Teeling Trinity Tasting (Ik ben verrast!)

Voor je gevangen raakt door dit meeslepende artikel, wil ik je vragen om eerst @confessionsofawhiskyfreak te volgen op instagram en ook zijn blog in de gaten te houden.

Dankzij confessionsofawhiskyfreak a.k.a. ome Robbert kon ik deelnemen aan de Proeverij van Teeling, vanuit Dublin, via Zoom

De proeverij werd gegeven door de gezellige Chris Hayes, de European Brand Ambassador van Teeling. Met een klein groepje Nederlandse whisky instagrammers werden we virtueel door de distilleerderij geleid. Mam, je zoon is een whisky influencer.

Is Teeling niet Iers?

Klopt! Teeling is een distilleerderij in het hartje van Dublin. Het schijnt dat de familie Teeling al in 1782 begon met het maken van whiskey. De huidige distilleerderij is echter pas een paar jaar in productie: sinds 2015.

Flesje Teeling Single Grain en glas.

1. Teeling Single Grain

We begonnen met een de single grain whiskey… 

Lekker!

Wat een verrassing. ‘Single’ in single grain staat voor het feit dat de whiskey afkomstig is uit één distilleerderij. ‘Grain’ betekent dat er meerdere graan types in mogen zitten (in tegenstelling tot single malt, waar enkel gerst gebruikt mag worden)

Vaak wordt er veel mais gebruikt, wat ook bij deze whisky het geval is. (95% mais, 5% gerst). Dit resulteert in zachte zoete, beetje weeïge whiskey. 

Maar…

Teeling heeft de whisky laten rijpen op wijnvaten; cabernet sauvignon om precies te zijn. Dit geeft de whiskey een prettige diepgang en strakker mondgevoel, wat vaak ontbreekt bij graan whiskey’s. 

Proefnotitie
Heerlijke zachte zoete whiskey, die mooi in balans wordt gehouden door tonen van hout, droog fruit en een strak mondgevoel.

Flesje Teeling Small Batch en glas.

2. Teeling Small Batch

Door naar een blend van graan en gerst whiskey. De whiskey’s hebben eerst afzonderlijk op ex-bourbon vaten gerijpt, om vervolgens te trouwen in ex-rum vaten. 

Meestal ben ik geen groot fan van rum finishes…

Ze geven vaak een te zoete dimensie die niet lekker rijmt met de rest van de whiskey. Bij deze blend valt dat echter reuze mee. Het tropische karakter wordt goed in balans gehouden door tonen van hout en peper.

Eigenlijk net zoals bij de single grain!

Proefnotitie
Tropisch fruit als mango en ananas, gecomplementeerd door peper en (zoet)hout.

Flesje Teeling Single Malt en glas.

3. Teeling Single Malt

We sloten af met een single malt zonder leeftijdsaanduiding. Er wordt echter beweerd dat er whiskey in zit van wel 23 jaar oud. De whiskey heeft gerijpt op maar liefst vijf verschillende wijnvaten: sherry, port, madeira white burgundy en cabernet sauvignon. 

Zoveel vaten geeft een interessante complexiteit aan de whiskey. De complexiteit is wel subtiel te noemen, je moet er de tijd voor nemen. Dit komt mogelijk door het relatief jonge karakter van de whiskey. Hoe dan ook een whiskey waar veel in te ontdekken valt.  

Proefnotitie
Droog fruit, rozijnen en vijgen. Basterdsuiker en crème brûlée. Wederom een fijne balans tussen zoetigheid en tannines uit het hout.

Smaakt naar meer

Heel bekend met Teeling was ik niet, maar de proeverij heeft zeker m’n ogen geopend. De single grain komt sowieso in de kast te staan en ik ben ook benieuwd naar oudere expressies van de single malt. 

Probeer eens een flesje zou ik zeggen!