Top 5 whisky’s bij MOOI WEER (Ook lekker bij slecht weer)

De zonnige zomeravonden staan weer voor de deur! Hoewel een koud pilsje dan heerlijk kan zijn, zijn er ook genoeg whisky’s die prima passen bij dit warme weer.

Wat maakt een whisky geschikt voor de zomer? Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeuren af, maar doorgaans drinkt men liever wat lichtere, frissere whisky wanneer de temperatuur begint te stijgen. 

Liever kijken in plaats van lezen? Zie de video op YouTube:

Op basis hiervan heb ik een top 5 gemaakt, van goedkoop naar iets minder goedkoop!
De prijzen zijn een gemiddelde op het moment van schrijven. 

Fles Bushmills Original.

1. Bushmills Original

Bushmills is een Ierse blend en is (zoals meer gebeurt in Ierland) drie keer gedistilleerd. Dit maakt de whisky wat zachter en ronder dan veel whisky’s die twee keer gedistilleerd zijn. Hij is niet heel complex, maar dat hoeft ook niet altijd. Een dure single malt wil je niet verpesten met cola, maar deze whisky is prima te mixen met een blokje ijs. 

Prijs: €15,-

Fles Glenlivet Founders Reserve.

2. Glenlivet Founders Reserve

Een Schotse single malt uit de Speyside ter ere van George Smith, de oprichter van The Glenlivet. Het is het instapmodel van Glenlivet, en heeft geen leeftijd. Je proeft dan ook dat de whisky vrij jong is, maar dit geeft hem juist een fris en vriendelijk karakter. Denk aan smaken als appel, peer, honing en kaneel. Wederom niet bijzonder complex, maar rijker in smaak dan de Bushmills. 

Prijs: €25,-

Fles Glenmorangie Nectar d'Or.

3. Glenmorangie Nectar d’Or

Ook dit is een Schotse single malt, maar dan uit de Highlands. De whisky heeft zowel op Bourbon als op Sauternes vaten gelegen. Sauternes is een Franse zoete witte wijn, en dit proef je terug in de whisky. Hij is zacht en zoet en bevat smaken als kokos, honing, amandelen en witte chocolade. Heerlijk voor in het avond zonnetje!

Prijs: €50,-

Fles Kavalan Concertmaster.

4. Kavalan Concertmaster

Op zoek naar iets meer exotisch? Dan is deze Kavalan misschien iets voor jou. Het is een single malt uit Taiwan die onder andere gerijpt heeft op Port vaten. Dit geeft hem een zoet en fruitig karakter. Door het warme en vochtige klimaat van Taiwan, rijpt de whisky tot wel 2,5 keer sneller dan in Schotland. Dat maakt dat deze relatief jonge whisky evengoed rijk van smaak is.

Prijs: €50,-

Fles Glendronach 21.

5. Glendronach 21

Het pareltje uit deze reeks. Een prachtige Schotse single malt van maar liefst eenentwintig jaar oud. De whisky is gelagerd op zowel Oloroso als Pedro Ximénez sherry vaten en dat verklaard de mooie donkere kleur. De whisky kent fruitige tonen als abrikoos en jam, maar ook wat diepere tonen als tabak en leer. Alles perfect in balans en daarmee echt een topper. Heb je iets meer te besteden? Dan is dit absoluut een aanrader. 

Prijs: €120,-

Oja, de prachtige plant in de video is de Trachycarpus fortunei.