Whisky drinken met IJS? (Dit is het effect)

Whisky met ijs, je hebt het vast wel eens gedronken.

Het is lekker, fris, makkelijk en oogt ook nog eens chique. In veel bars en restaurants krijg je je whisky of whiskey dan ook standaard ‘on the rocks’. (De Amerikanen en Ieren schrijven ‘whiskey’, de rest van de wereld schrijft ‘whisky). 

Maar wat doen de ijsblokjes met de smaak?

Veel.

Liefhebbers drinken hun whisky over het algemeen het liefst op kamertemperatuur (20°). Hoewel er geen keiharde wetenschappelijke onderbouwing is, wordt er gesteld dat warme whisky (30°) intenser en pittiger wordt, en koudere whisky (10°) vlakker en dunner proeft. 

Een bekende analogie luidt dan ook:

Stel je voor: je bent hoog in de Alpen, je gaat zwemmen in een meer, naakt, in de winter. Wat zal het effect zijn op de gevoelige delen van je lichaam?

Je snapt het punt…

De subtiele smaken uit je whisky zullen zich naar binnen keren waardoor je ze niet meer proeft. Je houdt enkel de meer basale smaken over die ook nog eens afgevlakt zijn door het koude ijs. Daarnaast zijn je tong en neus ook minder goed in staat om verschillende aroma’s te onderscheiden wanneer zij sterk gekoeld zijn. 

Conclusie: wil je optimaal genieten van een goed glas whisky, drink hem puur. 

Maar let op!

Je hoeft natuurlijk niet altijd dure whisky te drinken en aandachtig alle subtiele smaken waar te nemen. Soms wil je gewoon een lekker verkoelend drankje. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Ook een cocktail met bijvoorbeeld whisky, cola en ijs kan heerlijk zijn op sommige momenten. Gebruik alleen geen dure oude fles, maar pak een jonge single malt of goedkope blend. 

Zin gekregen in een verfrissend drankje? Lees de top 5 whisky’s bij mooi weer.

Uiteindelijk geldt: jij moet ervan genieten, dus drink je whisky hoe jij het wil, met of zonder ijs.

Infographic met het effect van de temperatuur op de smaak van whisky.